AI Bulgaria AI Bulgaria

5 документални филма за AI, които трябва да изгледате през 2024 г.

Документален филм

2023 г. определено бе годината на изкуствения интелект (AI), от ChatGPT до AI системи за създаване на изображения, код, музика и дори видео – AI технологиите се развиват с все по-голяма скорост и е изключително трудно да останем в крак с тези темпове. Имайки предвид това, подбрахме няколко документални филма, които ще ви помогнат да разберете експоненциалната скорост на развитие и огромното въздействие, което изкуственият интелект ще окаже върху живота ни през 2024 г. и занапред.

1. „iHuman“

Документален филм, създаден от BBC Storyville, който изследва въздействието на изкуствения интелект (AI) върху съвременния свят.

Режисиран от Тоние Хесен Шей, той включва интервюта с водещи експерти от областта на изкуствения интелект, в това число Юрген Шмидхубер, често наричан „бащата на изкуствения интелект“, Иля Суцкевер, който е един от създателите на ChatGPT, както и други експерти като Макс Тегмарк, Михал Косински, Стюарт Ръсел, Бен Гьорцел и др.

Премиерата на „iHuman“ се състоя на Международния фестивал за документално кино в Амстердам през 2019 г. и бе номиниран за „Оскар“ за най-добър документален филм през 2020 г.

2. „Deepfakes, destruction: Artificial intelligence’s „real danger“ to humanity“

„Deepfakes, destruction’: Artificial intelligence’s ‘real danger’ to humanity“ e журналистическо разследване от 2023 г., което разглежда потенциалните опасности, свързани с изкуствения интелект. Продуциран от Sky News Australia, документалният филм включва интервюта с експерти и ключови фигури в областта на изкуствения интелект и роботиката, сред които бившият главен бизнес директор на X Мо Гаудат, основателят и главен изпълнителен директор на Engineered Arts Уил Джаксън, основателят на Metaphysic Том Греъм и др.

Целта на филма е да повиши осведомеността за потенциалните рискове и последици от бързото развитие на изкуствения интелект и роботиката.

3. „AI Revolution“

„AI Revolution“ e документален филм на CBS 60 минути“ от 2023 г., който изследва бързото развитие на изкуствения интелект (AI) и неговите последици за обществото, с особен акцент върху приноса на Google в тази област.

Документалният филм е задълбочено изследване на трансформиращите възможности на изкуствения интелект, етичните дилеми и неговия потенциал да революционизира различни аспекти на човешкия живот и индустрии.

Той включва интервюта с водещи фигури в Google, включително главния изпълнителен директор Сундар Пичай, съоснователя на DeepMind Демис Хасабис, старши вицепрезидента на Google Джеймс Манийка и др.

4. „Do You Trust This Computer?“

„Do You Trust This Computer?“ е документален филм от 2018 г., режисиран от Крис Пейн, който изследва очакванията и опасностите, свързани с изкуствения интелект (AI) и нарастващото му влияние върху нашия живот. В филма са включени интервюта с различни експерти в областта, сред които основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск, изобретателят, футурист и директор по инженерните въпроси в Google Рей Курцвейл, продуцентът и режисьор Джонатан Нолан, професорът по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли Стюарт Ръсел, компютърният учен и предприемач Андрю Нг и много други.

Филмът предлага балансирана гледна точка, като показва както трансформиращия потенциал на изкуствения интелект, така и необходимостта от внимателно обмисляне и регулиране, с цел предотвратяване на потенциални злоупотреби и/или дори загуба на контрол върху технологията.

„Do You Trust This Computer?“ е посветен на покойния Стивън Хокинг, който предупреди, че човечеството може да бъде застрашено от стремежа си към супер-интелигентен изкуствен интелект.

5. The A.I. Dilemma

Под номер 5 не попада документален филм, а една изключително интересна презентация проведена през март 2023 г. от Тристан Харис и Аза Раскин. Двамата са съоснователи на Центъра за хуманни технологии – организация, чиято мисия е да стимулира цялостна промяна към хуманни технологии, които подкрепят колективното благосъстояние, демокрацията и споделената информационна среда.

Според Харис и Раскин вече съществуващите възможности на изкуствения интелект са в състояние да създадат катастрофални рискове за обществото, а компаниите, разработващи AI, се състезават да го внедрят възможно най-бързо, без да предприемат адекватни мерки за безопасност.

Презентацията бе проведена преди пускането на GPT-4 от OpenAI.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: