AI Bulgaria AI Bulgaria

Adobe представи AI модел за 8-кратно увеличаване на видео резолюция

VideoGigaGAN
Image: Created with Ideogram

Изследователите на Adobe са разработили нов модел на изкуствен интелект (AI), наречен VideoGigaGAN, който може да увеличава размера на видеоклиповете до осем пъти спрямо първоначалната им резолюция, като същевременно запазва фините детайли и осигурява плавна последователност между кадрите.

Въпреки че проектът все още е в изследователска фаза и няма гаранция, че Adobe ще го направи общодостъпен, например чрез софтуера си Premiere Pro, компанията твърди, че моделът превъзхожда други методи за супер-резолюция на видео (Video Super Resolution, VSR), като осигурява по-остри детайли без създаване на нежелани артефакти или изкривявания.

Едно от основните предизвикателства при увеличаването на резолюцията на видеото е запазването на последователността между кадрите. За разлика от други VSR методи, учените от Adobe са използвали технология, наречена GigaGAN, която вече е доказала своята изключителна ефективност при увеличаване на изображения. Чрез адаптирането ѝ за видео и добавянето на нови техники за последователност между кадрите, подобряване на плавността на движението и запазване на фините детайли, изследователите са успели да създадат наистина впечатляващ инструмент.

Важно е да се отбележи, че VideoGigaGAN генерира някои от детайлите във видеоклиповете с помощта на изкуствен интелект, така че резултатите не отразяват напълно реалността. Моделът също така има някои ограничения при обработката на дълги видеоклипове и малки обекти, като например текст, които могат да бъдат изгубени във входните данни с ниска разделителна способност.

Можете да видите много демонстрации и сравнения с други методи на уебсайта на проекта.

През последните две седмици Adobe обяви редица актуализации на своите продукти. Например, Photoshop вече ще позволява генериране на изображения с новия генеративен модел на компанията – Firefly Image 3. От друга страна, по-късно тази година, в софтуерът за обработка на видео Premiere Pro ще бъдат интегрирани генеративни AI видео модели и инструменти от трети страни, като например Sora на OpenAI, RunwayML и Pika. Освен това, Adobe разработва свой собствен видео модел, който ще се присъедини към семейството на генеративните AI модели Firefly.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: