AI Bulgaria AI Bulgaria

Adobe представи бъдещето на креативността и AI по време на MAX 2023

Adobe

По време на грандиозното събитие Adobe Max, компанията обяви последните си постижения в областта на дизайна и генеративния изкуствения интелект (AI).

Adobe представи модела Firefly Image 2 – най-новата версия на оригиналния генератор на изображения с изкуствен интелект Firefly, който захранва популярни функции като Generative Fill и Generative Expand на Photoshop.

Firefly Image 2 генерира изображения с по-високо качество от предшественика си. На практика, това означава по-висока резолюция и по-ярки цветове. Също така, моделът възпроизвежда по-добре детайли като текстура на кожата, коса, ръце и черти на лицето при визуализиране на хора.

Firefly Image 2

Допълнително, Firefly Image 2 предлага нови възможности за редакция, задвижвани от изкуствен интелект, които улесняват потребителите в персонализирането на своите изображения. Настройките позволяват ръчно или автоматично коригиране на depth of field, motion blur и field of view на генерираното изображение, подобно на ръчните настройки на фотоапарат.

Firefly Image 2 включва и раздел Effects, където потребителите имат достъп до различни категории като Techniques, Effects, Materials и Concepts. Тези ефекти допълнително разширяват възможностите за редакция, като включват настройки за корекции, които позволяват регулиране на Color and tone, Lighting и Composition.

Firefly Image 2

Включена е и нова функция Prompt Guidance, която помага на потребителите при създаване на текстови указания.

Generative Match

Adobe също така представи новата функция наречена Generative Match. Тя позволява стиловете на генерираното съдържание да съвпадат с конкретни изображения. Потребителите имат възможност да избират от предварително дефиниран списък с изображения или да качват свои собствени референции, за да възпроизведат желания стил. Важно е да се отбележи, че всяко генерирано изображение ще има метаданни за атрибуция, което гарантира автентичността на съдържанието.

Adobe Generative Match

Firefly Vector

В допълнение към представените модели и функции, компанията разкри и новия Firefly Vector модел за Adobe Illustrator. Този модел, описан като „първият в света генеративен AI модел за векторна графика„, променя начина, по който дизайнерите създават векторни изображения. В сравнение с традиционните JPEG и PNG файлове, векторните графики са идеални за дизайнери, тъй като могат да бъдат мащабирани до всякакъв размер без да загубят качество.

Подобно на оригиналния модел Firefly за преобразуване на текст в изображение, Adobe твърди, че моделът Firefly Vector е проектиран така, че да бъде безопасен за търговска употреба (когато излезе от бета версия), тъй като е бил обучен върху лицензирано съдържание от Adobe Stock.

Adobe Firefly Vector
Adobe Firefly Vector

Firefly Design

Adobe представи и модела Firefly Design, специализиран в генерирането на висококачествени и адаптивни шаблони с помощта на изкуствен интелект. Този модел стои в основата на новата бета-функция „текст към шаблон“ в Adobe Express, която превръща текстови указания в публикации за социалните мрежи, онлайн реклами, видеа и др. В някои от своите характеристики, функцията прилича на Magic Design на Canva.

Adobe Firefly Design

Project Stardust

Също така, Adobe представи и Project Stardust, който позволява на потребителите бързо и лесно да изтриват, заместват или придвижват обекти и хора от сцена, да променят фонове и много други функции. Основната идея е да се предостави възможност на всеки, независимо от опита му, да бъде творчески в редакцията на изображения с помощта на инструментите за изкуствен интелект на Adobe. Stardust комбинира моделите на Adobe за разпознаване на обекти със съществуващите функции, задвижвани от изкуствен интелект, като Generative fill.

Project Fast Fill

В допълнение към иновациите в областта на изображенията, Adobe представи и Project Fast Fill, който в същността си е Generative fill, но прилаган върху видео. Тази функция позволява на редакторите да премахват обекти от видео или да променят фонове, сякаш работят със статично изображение, всичко това с една проста текстова команда. Adobe уверява, че тази функция работи дори в много сложни сцени с променяща се светлинина и светлосенки.

Adobe Project Fast Fill

През последната година, Canva, един от най-големите съперници на Adobe в дизайна, интегрира AI технологии от Google, OpenAI, Runway и др. в своите продукти. В този контекст, усилията на Adobe за разработване на собствени AI-технологии могат да бъдат ключови за запазването на лидерската им позиция на пазара.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: