AI Bulgaria AI Bulgaria

Нов AI модел на Google превъзхожда лекарите в поставянето на диагнози

AMIE

Google представи нов модел на изкуствен интелект, наречен AMIE (Articulate Medical Intelligence Explorer), който е предназначен да подпомага при диагностицирането на пациенти.

AMIE е голям езиков модел (LLM), който може да получава информация от пациенти и да предоставя ясни заключения за медицински състояния. Той е част от мащабните действия на Google за използване на изкуствен интелект в здравеопазването. Например, технологичният гигант разработи Med-PaLM 2, който също е голям медицински езиков модел, както и Medical Imaging Suite, AI технология, използвана за подобряване на диагностиката при различни видове рак.

Вивек Натараджан, изследовател в областта на изкуствения интелект в Google и водещ учен в проучването, казва, че AMIE е създаден, за да помага както на лекарите, така и на пациентите.

За да подготвят AI модела, без да го изпращат в медицинско училище, Натараджан и колегите му започват да захранват с реални медицински данни, включително медицински анализи, резюмета на медицински бележки и близо 100 000 реални диалога между лекари и пациенти.

Source: Google

Въпреки това само тези данни не били достатъчни за успех, казва Натараджан, защото те обикновено са „шумни“ и обхващат само малка част от потенциалните медицински сценарии. За да запълни тези пропуски, екипът използва и симулирана диагностична среда, която позволява на AMIE да се учи от собствените си грешки чрез „самоигра“.

Процесът на обучение е бил свързан с два цикъла: „вътрешен“, при който AMIE е използвал обратна връзка, за да подобри поведението си при симулирани разговори, и „външен“, при който наборът от оптимизирани диалози е бил включен в по-нататъшно обучение.

Source: Google

Въпреки че Натараджан подчертава, че в медицината няма заместител на истинския човешки опит, този модел на обучение дава предимство в някои отношения пред лекарите.

Например един лекар може да види само 10 000 пациенти през кариерата си, но AMIE може да „види“ толкова пациенти само за няколко цикъла на обучение

-казва Натараджан.

Това, от своя страна, потенциално осигурява на медицинския AI път към свръхчовешки диагностични резултати.

За да оцени ефективността на AMIE, екипът на Google го е съпоставил с 20 лекари в тест, включващ 149 различни консултации, проведени чрез текстови съобщения в реално време с пациенти в Канада, Индия и Обединеното кралство. Консултациите са били оценени въз основа на няколко фактора, включително възприемана емпатия, откритост и честност, диагностична точност и планиране на лечението. Според резултатите, както пациентите, така и специалистите са установили, че AMIE демонстрира по-висока диагностична точност и по-добро ниво на комуникация в сравнение с лекарите.

Тези резултати обаче не са съвсем такива, каквито изглеждат.

Първо, консултациите са били проведени чрез чатове на живо, базирани на текст, които обикновено се използват за комуникация с езикови модели. Този формат обаче е много различен от взаимодействието лице в лице.

Второ, големите езикови модели имат несправедливото предимство да изготвят лесно и бързо дълги и добре структурирани отговори, без да се изморяват.

Натараджан казва, че той и колегите му планират да разширят възможностите на AMIE, за да включат мултимодални източници, като например видео.

Що се отнася до лекарите, които очакват появата на AMIE или подобни системи, Томас Тесен, доцент по медицина в Медицинското училище „Гейзел в Дартмут и създател на приложението AI Patient Actor, казва:

От медицинските училища се изисква да включат в учебните си програми обучение по изкуствен интелект.

Това включва и разбиране на етичните последици, за да се гарантира, че интегрирайки изкуствения интелект в клиничната практика, бъдещите лекари ще могат да го използват отговорно и в полза на своите пациенти.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: