AI Bulgaria AI Bulgaria

ElevenLabs представи нов AI модел за генериране на музика

музика
Image: Created with Ideogram

ElevenLabs, стартъпът за изкуствен интелект, известен с реалистичната си технология за преобразуване на текст в реч и клониране на глас, навлиза в музикалния бизнес. Вчера компанията представи ElevenLabs Music – нов модел на изкуствен интелект, който може да създава музикални композиции от текст.

Информацията за модела и услугата, която ще обслужва, е доста оскъдна. Компанията единствено публикува няколко примера в социалната мрежа X (Twitter), демонстриращи възможностите на ElevenLabs Music. От тях става ясно, че моделът може да създава музикални песни в различни жанрове и стилове въз основа на текстови указания (prompts).

Навлизането на ElevenLabs в областта на генерирането на музика с изкуствен интелект не е изненадващо, като се има предвид опитът на компанията в синтезирането на реалистични гласове и звуци с помощта на машинно обучение. Прилагайки подобни техники към създаването на музика, компанията има за цел да демократизира процеса, позволявайки на всеки да създава оригинални песни без задълбочено музикално обучение или скъпо оборудване.

Сферата на AI музиката е в подем през последните месеци с водещи компании като Udio и Suno. Миналия месец Udio предизвика истински фурор в социалните медии след стартирането на своята платформа за генериране на музика.

Will.i.am, който е един от инвеститорите в Udio, я нарече „най-добрата технология на Земята“. 48-годишният музикант и член на Black Eyed Peas е оптимистично настроен за бъдещето на музикалната индустрия в ерата на изкуствения интелект, като според него това е „нов ренесанс“.

Въпреки това, не всички в индустрията споделят неговия ентусиазъм. Миналия месец над 200 музикални изпълнители, сред които Стиви Уондър, Били Айлиш, Ники Минаж, Кейти Пери, Пърл Джем, R.E.M. и др., публикуваха отворено писмо, озаглавено „STOP DEVALUING MUSIC“ (СПРЕТЕ ДА ОБЕЗЦЕНЯВАТЕ МУЗИКАТА), в което призовават „да се сложи край на използването на изкуствен интелект с цел нарушаване и обезценяване на правата на изпълнителите.“

Както при всички генеративни AI модели, основният въпрос е с какви данни са обучени. Артистите имат притеснения, че техните песни са използвани за тренирането на модели без тяхно знание и без полагащото им се възнаграждение. Това от друга страна създава и опасения, че AI инструментите могат да възпроизвеждат стила на даден музикант или артист.

Подписалите писмото призовават за спешни действия от страна на бранша и законодателите, които да гарантират, че правата и интересите на творците се зачитат и защитават в ерата на изкуствения интелект.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: