AI Bulgaria AI Bulgaria

Google преименува Bard на Gemini и въвежда платен абонамент

Gemini Advanced
Source: Google

От днес, 8 февруари, Bard на Google вече се нарича Gemini. Технологичният гигант въвежда и нов платен абонамент на чатбота, наречен Gemini Advanced, който е базиран на най-мощния модел на компанията – Gemini Ultra 1.0.

ChatGPT, който бе стартиран от подкрепената от Microsoft OpenAI само преди 14 месеца, промени представата на хората за това какво могат да правят компютрите. Оттогава Google се опитва да наваксва и през декември представи своето семейство AI модели Gemini. Това са мултимодални големи езикови модели, които могат да взаимодействат чрез глас, изображение и текст, а Google твърди, че Gemini превъзхожда GPT-4 в редица стандартни тестове.

С пускането на Gemini Ultra, технологичният гигант се надява не само да компенсира загубените позиции срещу OpenAI и Microsoft, а дори и да изпревари своите конкуренти.

Всеки старт е голям, но този е най-големият досега

– заяви Сиси Хсиао, вицепрезидент и генерален мениджър на Google Assistant и Bard (вече Gemini).

Смятаме, че това е един от най-съществените начини, чрез които ще постигнем напредък в мисията на нашата компания.

От днес Gemini Advanced е достъпен в над 150 държави, включително България, но засега само на английски език. Абонаментният план се предлага чрез Google One за 42,99 лв. на месец, като първите 2 месеца са безплатни. Той включва 2 TB място за съхранение и достъп на Gemini до Google Workspace приложенията Docs, Slides, Sheets и Meet.

Google стартира и ново мобилно приложение Gemini, като потребителите на Android могат да заменят своя Google Assistant, докато при iOS Gemini ще бъде интегриран директно в приложението на Google.

Source: Google

С Gemini на вашия телефон вие можете да пишете, да говорите или да добавяте изображение, за да получите всякакъв вид помощ, докато сте в движение

– посочват от Google в блог пост по темата.

Това е важна първа стъпка към създаването на истински асистент с изкуствен интелект – разговорен, мултимодален и полезен.

Безплатната версия на Gemini, която стартира в Европа миналата седмица и която се захранва от Gemini Pro 1.0, остава налична за всички потребители.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: