AI Bulgaria AI Bulgaria

Google I/O 2023: Всички нови AI инструменти и функции

Google IO 2023
Google IO 2023

По време на годишното си събитие Google I/O технологичният гигант обяви няколко нови софтуерни актуализации и инструменти, базирани на изкуствен интелект (AI).

Google е добре известна като пионер в разработването на изкуствен интелект и машинно обучение още преди технологиите за генеративен AI да станат популярни. Усилията им обаче не изглеждат толкова впечатляващи, особено в сравнение с постиженията на конкуренти като OpenAI и Microsoft. Към момента тези две компании доминират на пазара със своите AI продукти – ChatGPT и Bing Chat.

PaLM 2

Оригиналният модел PaLM е представен през август 2022 г. и оттогава разработчиците активно използват API за множество приложения с изкуствен интелект. В рамките на I/O беше обявена премиерата на PaLM 2 – нов модел, който обещава да надмине способностите на своя изключително успешен предшественик. Проектиран да бъде компактен, гъвкав и с подобрени технически характеристики, PaLM 2 поддържа над 100 езика и може да се използва за различни цели, включително програмиране, създаване на текст и решаване на математически задачи.

Bard

Google Bard е AI чатбот, оборудван с обширна база данни с текст и код. Предназначен е да помага в различни области, включително създаване на съдържание, генериране на идеи и помощ при кодиране. Чатбота получа нови актуализации, включително:

  • Интеграция с PaLM 2: Google оптимизира възможностите на Bard, адаптирайки го към PaLM 2.
  • Поддръжка на повече езици: Чатбота скоро ще има поддръжка на допълнителни езици, включително японски и корейски, със стремеж към добавяне на още 40 езика в близко бъдеще.
  • Подобрения на потребителското изживяване: Tъмна тема и опция за експортиране, която ще позволява на потребителите да прехвърлят чатове директно в Gmail и Docs.
  • Визуални функции и интеграция с Google Lens: Bard ще разполага и с нови визуални функции – например, отговорите сега могат да включват изображения, таблица или карта. С интеграцията на Google Lens в Bard, потребителите ще могат да качват снимки и да задават въпроси въз основа на тях.

Интеграция на изкуствен интелект в Google Търсене

Google представи и „Search Generative Experience“ (SGE) – иновация, целяща да преобрази търсенето в интернет с помощта на генеративен изкуствен интелект. SGE опростява търсенето, предлагайки ясни, съкратени отговори с функцията „Snapshots“. Тези отговори дават съществената информация в разговорен стил, с лесен достъп до допълнителни ресурси.

SGE ще бъде първоначално тествана в Google Labs, предлагайки на потребителите нов, интуитивен начин на търсене, който се очаква да затвърди позициите на Google като лидер на пазара на търсачки.

SGE ще бъде първоначално пуснат в рамките на програмата Search Labs, която предлага ранен достъп до експериментални функции. Това е умна стратегия от страна на Google, който притежава най-голямата част от пазара на търсачки, извършвайки около 90% от всички глобални търсения. Чрез интегриране на AI в своята търсачка, корпорацията ще може да използва своята доминантна позиция на пазара.

AI подобрения в Google Workspace

Google представи и някои важни AI подобрения в работната среда на Workspace. Те засягат целия набор от широко използвани инструменти, включително Gmail, Google Docs, Slides, както и Maps и Photos.

  • За Gmail е разработена новата функция „Help me write“ (Асистент за писане), която автоматизира процеса на писане на имейли.
  • В Google Sheets ще бъде включена удобната функция „Help me organize“ (Организатор на данни), осигуряваща организация и управление на информацията чрез текстови указания.
  • Google Slides получава значително подобрение с функцията „Help me visualize“ (Помощник за визуализация), която подпомага създаването на информативни и визуално привлекателни изображения.
  • Google Photos въвежда „Magic Editor“ (Магическия редактор) – иновативна функция, която преобразува начина, по който потребителите редактират своите снимки.
  • Google Maps обогатява своята функционалност с „Immersive View for routes“ (Изглед на маршрути), който предоставя птичи поглед върху пътя на потребителите.

Google I/O 2023 отбеляза старта на нови функции за Android, използващи изкуствен интелект за повишаване на персонализацията. „Magic Compose“ в Google Text позволява на потребителите да придават специфичен тон на текстовите си съобщения – било то професионален, развлекателен, спокоен, или дори в стил Шекспир.

Потребителите също така могат да създадат уникални тапети, използвайки емоджита, цветове и модели, благодарение на новата функция за персонализиране на тапети. Отделно, Google представи и функция за динамични тапети, която превръща снимки в интерактивни 3D сцени на началния екран.

В сферата на облачните услуги, Google въвежда Duet AI – AI асистент, интегриран в Google Cloud, който улеснява разработчиците в кодирането, идентифициране на грешки и предложения за корекции. Паралелно с това, новата платформа No-Code AppSheet позволява създаването на приложения чрез прости текстови инструкции, без нужда от кодиране.

На I/O бе представен и Gemini, нов езиков модел на DeepMind, който се очаква да надмине дори и последните модели на OpenAI.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: