AI Bulgaria AI Bulgaria

Google и Universal Music търсят решение срещу „deepfakes“

Музикалната индустрия

Музикалният свят винаги е претърпявал промени и трансформации. От дните на грамофонните плочи до съвременните стрийминг платформи, музикалната индустрия винаги е търсила начини за адаптация към нововъведенията. Но с настъплението на изкуствения интелект, музикалните лейбъли и артистите  се изправят пред нови, неочаквани предизвикателства и перспективи.

Новата „deepfake“ вълна в музикалната индустрия

Генеративният изкуствен интелект (AI) е в основата на новата вълна „deepfake“ песни, които убедително имитират гласовете, текстовете и звученето на установени изпълнители, често без тяхното съгласие.

Например наскоро се появиха „deepfakes“, в които гласовете на музикалните легенди Франк Синатра и Джони Кеш са използвани в парчета като „Gangsta’s Paradise“ и „Barbie Girl“. Песните натрупаха милиони гледания в социалните мрежи, което подчертава растящия интерес към такъв тип съдържание. И това са само няколко от многобройните примери, които заливат интернет пространството.

Друг случай от началото на годината, който постигна голяма популярност в контекста на „deepfake“ феномена, беше песен, създадена от изкуствен интелект, която перфектно възпроизведе гласовете на Дрейк и The Weeknd. Въпреки огромния интерес, песента бързо беше изтрита от водещите музикални платформи като YouTube, Spotify и Apple Music заради конфликти с авторските права.

В резултат на това, Universal Music – лейбълът, представляващ световни звезди като Дрейк, Ариана Гранде и Тейлър Суифт, изрази опасения и призова за по-добра защита на авторските права в ерата на изкуствения интелект.

Джефри Харлестън, главен правен съветник в Universal Music, изказа своето становище пред Конгреса на САЩ:

Гласът на артиста е най-ценната част от неговото препитание и обществена репутация, и да го откраднеш, независимо по какъв начин, е грешка.

Google и Universal Music Group: Нова ера в AI генерираната музика

Във връзка с динамичното развитие на изкуствения интелект и нарастващия брой на „deepfakes“ в музикалната индустрия, Google започва в преговори с Universal Music Group. Целта е създаване на инструмент, който да дава възможност на феновете да генерират легално песни, използвайки гласовете и мелодиите на различни изпълнители.

Артистите, които решат да участват, ще бъдат възнаграждавани за използването на тяхната музика. Основната амбиция зад преговорите е справедливото лицензиране на музикални творби, създадени от изкуствен интелект.

В тази връзка, според информация, получена от различни източници, включително и от Financial Times, предстоящото споразумение ще позволи на Google да изплаща такси за лицензиране на Universal Music Group и други участващи музикални компании или артисти.

Струва си да се отбележи, че изпълнителите ще имат последната дума по отношение на участието им в проекта.

Паралелно с това, Warner Music Group – една от водещите музикални компании в света, също провежда преговори с Google относно създаването на подобен инструмент.

Робърт Кинкъл, главен изпълнителен директор на компанията, не скрива своя интерес към потенциалното сътрудничество с AI компании, – заявява:

При подходящата регулаторна рамка, изкуственият интелект би могъл да даде възможност на феновете да изразят признание към своите идоли чрез иновативно потребителско съдържание, включително нови версии на песни.

Различни гледни точки в музикалната общност

Музикалният свят, какъвто го познаваме, е на прага на радикална трансформация. Изкуственият интелект (AI) – технологията, която вече преобрази множество аспекти от нашия живот, сега навлиза с пълна сила и в областта на изкуствата. Но какво е мнението на самите артисти по въпроса?

Суперпродуцентът и диджей Давид Гета, без съмнение един от най-успешните имена в световната музикална индустрия, е категоричен:

Бъдещето на музиката е в изкуствения интелект.

Гета подчертава, че въпреки технологичните нововъведения, същността на музиката – индивидуалният вкус и емоционален израз на изпълнителя – остават непроменени. Според него артистът винаги ще има жаждата да изрази своята уникална емоция, като използва наличните инструменти – независимо дали това е класически инструмент или софтуер, базиран на AI.

Въпреки това, позицията на Гета не намира единодушна подкрепа сред неговите колеги. Канадският рапър Дрейк категорично осъжда използването на изкуствен интелект за имитация на неговия глас, наричайки го „последната капка„. От своя страна, Ice Cube отива още по-далеч, наричайки подобни технологични експерименти „демонични„.

Възможно е обаче истинската тревога да идва не от самата технология, а от нейната потенциална злоупотреба.

В интервю за BBC, Стинг подчертава риска от загуба на човешката автентичност и индивидуалност в сблъсъка с изкуствения интелект, като заявява:

Основните елементи на музиката принадлежат на нас, на човечеството. Това ще бъде битката, която всички ние ще трябва да водим през следващите няколко години: да защитаваме нашия човешки потенциал срещу AI.

А докъде може да стигне тази технология? Пол Маккартни предоставя частичен отговор, като анонсира нова песен на Бийтълс. В нея изкуственият интелект възстановява гласа на Джон Ленън от стара демо лента, давайки възможност на феновете да чуят „последния запис на Бийтълс.

Музикалната индустрия в ерата на изкуствения интелект: Предизвикателства и перспективи

Ако се върнем назад във времето, музикалната индустрия вече е преминавала през подобни трансформации. С появата на платформи като YouTube, артистите и музикалните лейбъли трябваше да се адаптират към новите реалности на дигиталната дистрибуция.

В наши дни, с нарастващата роля на изкуствения интелект, тези предизвикателства стават още по-сложни. Възникват и следните въпроси:

При какви условия произведение, родено от компютърен алгоритъм, може да бъде определено като “авторско”? И какво означава това за ролята на човека, когато автоматизацията навлиза в областта на творчеството?

Тези въпроси вече се задават от множество артисти, продуценти и музикални експерти. И докато някои от тях виждат в AI безкрайни възможности за иновации и нови изразни средства, други се притесняват, че появата на музикални deepfakes може да изкриви истинската идентичност и автентичност на артистите.

В заключение, независимо от различните мнения, едно е ясно: музикалният свят е на прага на нова ера на трансформации и иновации. И само времето ще покаже дали тези промени ще обогатят изкуството или ще го отдалечат от неговата човешка същност.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: