AI Bulgaria AI Bulgaria

Историческа среща в Сената на САЩ: Пътят към регулиране на AI

AI

На 13 септември 2023 г., в американския сенат се проведе закрита сесия, където повече от 60 сенатори и водещи фигури от технологичния свят дадоха началото на важна дискусия относно регулациите в областта на AI.

Срещата беше организирана от мажоритарния лидер в сената Чък Шумър от Демократическата партия, Ню Йорк, като част от първия „Форум за разбиране на AI“ на Сената. Преди началото на форума, той сподели в социалната мрежа X:

Първият двустранен форум за прозорливост на AI започва сега! Събираме този балансиран и разнообразен екип, за да обсъдим как Конгресът трябва да се присъедини към революцията на AI. Необходими са усилията на всички, за да максимизираме обществените ползи от AI, минимизирайки многобройните рискове.

Събитието събра едни от най-значимите лица в технологичния свят, включително:

Панелът включи и представители на труда, гражданските права и развлекателната индустрия индустрия, сред които:

На форума бяха разгледани различни аспекти на AI, като се обсъди създаването на независим орган, който да регулира бързо развиващите се технологии. Също така бяха обсъдени начините, по които компаниите могат да бъдат по-прозрачни, както и стратегиите, с които САЩ могат да запазят водеща позиция пред Китай и други държави.

Позиции на технологичните лидери

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, представи стратегически план, който обхваща четири основни области, в които Конгресът може да има значително влияние върху развитието на AI:

  1. Създаване на политики, насърчаващи иновациите, включително чрез инвестиции в научни изследвания и разработки, както и имиграционни закони, които стимулират талантливи специалисти да се установят в САЩ.
  2. По-голямо прилагане на AI в държавното управление.
  3. Прилагане на AI за решаване на големи проблеми, като откриване на рак в ранен стадий и борбата с климатичните промени.
  4. Разработване на програма за преход към нов тип работна сила, която да бъде в полза на всички.

Считам, че е важно правителството да има роля, както в насърчаването на иновациите, така и в създаването на подходящи предпазни мерки

– коментира той

С течение на времето, AI ще се превърне в най-голямото технологично преобразуване, пред което сме се изправяли в своя живот. То е по-значимо от прехода от настолни компютри към мобилни устройства и дори от самия интернет

– подчерта Сундар Пичай.

От своя страна, Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, подчерта, че „безопасността и достъпът“ са двата ключови въпроса, свързани с AI. Той заяви, че Meta е „внимателна в разработването на тези технологии“, като публикува проучвания отворено, сътрудничи с академичния свят и определя политики за използването на AI модели. Зукърбърг допълни, че въпреки отворения подход на компанията, не са фанатици по въпроса. „Не правим всичко с отворен код. Смятаме, че затворените модели също са добри, но също така считаме, че по-отвореният подход създава повече стойност в много случаи“.

Тази среща може да влезе в историята като изключително важна за бъдещето на цивилизацията

– коментира Илон Мъск, пред репортерите след срещата.

Мъск подчерта необходимостта от „референтна рамка“ в развитието на AI и добави, че разговорите са били „много цивилизовани“, проведени „сред някои от най-умните хора в света“, като изрази оптимизъм за положителните последици от форума.

Въпросът е наистина свързан с риска за цивилизацията. Това не е като една група срещу друга група хора. Това е нещо, което представлява потенциален риск за всички хора навсякъде… Много е важно да разберем това

– заяви категорично милиардерът.

Бил Гейтс подкрепи дискусията с туит:

Потенциалът на AI е безграничен, но ще го осъществим само ако правителството, частният сектор и гражданското общество работят заедно, за да максимизират ползите от технологията и да минимизират рисковете.

Бъдещето на AI регулациите: Предизвикателства и възможности

Председателят на мнозинството в Сената, Чък Шумър, подчерта важността на обсъждането за бъдещето на AI. Той сподели, че всеки един от участниците в залата, включително технологични лидери, застъпници и скептици, са признали необходимостта от регулация от страна на държавата, въпреки различните им гледни точки.

Всеки човек вдигна ръка, когато попитах дали правителството трябва да има роля в надзора на AI

– заяви Шумър, подчертавайки консенсуса, постигнат по време на дискусията.

Той продължи, подчертавайки значението на активната роля на държавата в регулирането на технологията:

Конгресът трябва да направи всичко възможно, за да максимизира ползите от AI и да минимизира негативните аспекти. Независимо дали става въпрос за възприемане на предразсъдъци, загуба на работни места или дори апокалиптични сценарии, които бяха споменати по време на срещата. И само правителството може да постави предпазни мерки.

Той посочи, че в следващите месеци ще бъде разработен законопроект, но предупреди, че прекалената бързина в този процес може да има отрицателни последици.

Ако прибързаме прекалено много, рискуваме всичко да се срине

– бе категоричен Шумър, споменавайки примера с Европейския съюз, който вече преосмисля някои от стъпките си след бързото прилагане на регулации.

Сенаторът изрази оптимизъм за бъдещето, заявявайки, че предстои „едно от най-трудните предизвикателства, на които сме се изправяли някога“, но подчерта необходимостта от активна позиция в този процес.

В заключение на форума, Чък Шумър подчерта историческата значимост на събитието с думите:

Отбелязваме, че това събитие може да влезе в историята като момент, в който лидерите на света поставиха основите за създаване на рамка, която да регулира най-мощната технология на нашето време.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: