AI Bulgaria AI Bulgaria

Grok, чатботът на Илон Мъск, пристига в Европа

Image: Created with DALL·E

xAI, компанията за изкуствен интелект на Илон Мъск, разширява достъпа до своя чатбот Grok за Premium и Premium+ абонатите на X (Twitter) в Европа.

Пуснат за пръв път миналата година в САЩ, Grok има достъп до информация от публикациите в X, което му позволява да предоставя информация за актуални новини и събития.

За разлика от повечето чатботове, този на Мъск е създаден с чувство за хумор и готовност за участие в противоречиви или „пикантни“ теми, които други AI асистенти биха избегнали. Стилът му е вдъхновен от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ – една от любимите книги на Мъск.

Към момента няма безплатна версия на Grok, за разлика от ChatGPT на OpenAI, при който дори потребителите без план вече имат достъп до последния модел на компанията – GPT-4о.

Ако желаете да опитате чатбота на Мъск, трябва да сте премиум абонат на X, като цените на плановете варират между 18 и 36 лева на месец.

Важно е да отбележим, че европейските потребители няма да получат достъп до някои от най-новите възможности на Grok, като например автоматични резюмета на новини, които ще бъдат достъпни едва след предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Това вероятно се дължи на опасенията относно потенциалното въздействие на генерираното от изкуствен интелект новинарско съдържание върху изборния процес.

Дебютът на чатбота на Стария континент следва представянето на последния модел на xAI – Grok 1.5, както и отварянето на кода на предходния Grok 1.0.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: