AI Bulgaria AI Bulgaria

IBM и Уимбълдън представят AI в тениса

IBM Уимбълдън

Уимбълдън, един от най-емблематичните тенис турнири в света, и IBM, с дългата им история на технологично партньорство, обявиха своите амбициозни планове за интегриране на генеративен изкуствен интелект (AI) за Шампионата през 2023 година. Основна цел на тази иновация е да задълбочи връзката на феновете с турнира и да увеличи неговия глобален обхват.

Партньорството между IBM и Уимбълдън се ражда още през 1990 г., когато двете организации започват да съвместно използват технологиите, за да подобрят зрителското преживяване. През годините, те успяват да разработят иновативни дигитални изживявания за фенове, медии и спортисти.

За Шампионата тази година, IBM въвежда новаторски елементи в цифровото преживяване на Уимбълдън, включващи коментари, генерирани от изкуствен интелект, и детайлен анализ на жребия, което допринася за по-интензивното включване и ангажираност на феновете, които ще са достъпни в уебсайта на Уимбълдън.

Иновация в коментирането: AI от IBM на Уимбълдън

Експертите от IBM iX съвместно с The All England Lawn Tennis Ground Plc разработиха функционалност, която „обучава“ изкуственият интелект да анализира и интерпретира „езика на тениса„. Процесът на обучение се осъществява чрез използване на базови модели от IBM Watson, водещата платформа за AI и анализ на данни.

Коментарите, генерирани от AI, не се ограничават само до анализиране на играта, те включват в себе си всички нюанси на мача. Изкуственият интелект „наблюдава“ играчите и техните жестове, анализира атмосферата, създадена от публиката и събира детайлна статистика на мача, за да изтъкне най-вълнуващите моменти.

След като тези ключови моменти са идентифицирани, AI системата формулира коментари, използвайки обширен речник и множество изрази. Така клиповете с най-добрите моменти стават не само информативни, но и емоционално заредени за зрителите.

AI Draw Analysis: Откриване на пътя към финалите

AI Draw Analysis е иновативна функция, представена от IBM на Уимбълдън 2023, която предоставя детайлно разбиране за потенциалния път на играча към финала на турнира. Тази статистика в тениса, която е първа по рода си, използва изкуствен интелект, за да определи колко благоприятен може да бъде пътят към финала за всеки играч в единичния жребий.

Анализът комбинира две съществуващи технологии на IBM: IBM Power Index и Likelihood to Win, предлагайки информирани предвиждания и прозрения както за играчите, така и за феновете. С прогреса на турнира и отпадането на играчи, AI Draw Analysis се актуализира непрекъснато, позволявайки реално време на корекции и гарантиране, че рейтингите на жребия остават точни и актуални.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: