AI Bulgaria AI Bulgaria

Българският INSAIT и Toyota ще разработват „мултимодален AI за управление на роботи“

INSAIT Toyota
Image: Created with Midjourney

Българският институт INSAIT влиза в партньорство с автомобилния гигант Toyota, с цел разработване на „мултимодален изкуствен интелект (AI) за управление на роботи“.

Изключително се радваме да обявим, че INSAIT подписа стратегическо сътрудничество със световния технологичен лидер Toyota за изследвания в сферата на изкуствения интелект и роботиката

– споделят от INSAIT.

Партньорството с Toyota помага за позиционирането на България като място, където се правят изследвания на световно ниво и се измислят технологиите на бъдещето.

Освен че ще финансира изследванията на INSAIT в областта на роботиката и изкуствения интелект, Toyota също така ще предостави роботи на института. От Министерство на образованието и науката посочват, че целта е „създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудио команди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти“.

Според МОН „този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието“. Например, той ще може да помага на възрастни хора или такива в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. От МОН също посочват, че „в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинствата навсякъде по света“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: