AI Bulgaria AI Bulgaria

Meta пусна първите два модела от серията Llama 3

Llama 3
Image: Created with Ideogram

Meta пусна първите два модела от семейството Llama 3, които според компанията са „най-способните отворени езикови модели до момента“.

Моделите от серията Llama 3 са по-мощни от своите предшественици и предлагат подобрено разсъждение и по-дълбоко разбиране благодарение на по-големия набор от данни, върху които са обучени. Компанията е използвала два специално създадени клъстера с 24 000 графични процесора (GPUs), а наборът от данни, използван при обучението, е бил седем пъти по-голям от този, използван за Llama 2, включително четири пъти повече код.

Meta твърди, че над 5% от данните за обучение на Llama 3 се състоят от висококачествени материали на над 30 езика, различни от английския. Въпреки това компанията признава, че резултатите на тези езици няма да са същите като на английски.

Първите два модела, пуснати днес, са Llama 3 8B и Llama 3 70B. Те могат да бъдат изтеглени от уебсайта на Meta AI, като също така ще бъдат налични на платформите AWS, Databricks, Google Cloud, Hugging Face, Kaggle, IBM WatsonX, Microsoft Azure, NVIDIA NIM и Snowflake.

По-малкият модел (Llama 3 8B), който има 8 милиарда параметъра, превъзхожда модели като Google Gemma и Мistral 7B. По-големият (Llama 3 70B), който има 70 милиарда параметри, е на нивото модели като Gemini 1.5 на Google и Claude 3 Sonnet на Anthropic, твърдят от компанията.

Source: Meta AI

Марк Зукърбърг заяви, че най-големият модел от серията Llama 3 ще има над 400 милиарда параметри, но все още е в етап на обучение.

Освен това, от компанията споделят, че през следващите месеци планират да пуснат „множество модели с нови възможности, включително мултимодалност, възможност за разговори на няколко езика, много по-големи контекстни прозорци и по-добри цялостни възможности“.

Source: Meta AI

Meta също така обяви, че ще интегрира асистента Meta AI, който вече ще е базиран на Llama 3, в Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger. Освен това, компанията ще предостави достъп до асистента и през нов специализиран уебсайт на адрес meta.ai.

Source: Meta AI

Както заяви главният изпълнителен директор и основател на Meta, Марк Зукърбърг, във видеоклип, публикуван днес в социалните мрежи Instagram и Facebook:

Вярваме, че Meta AI е най-интелигентният AI асистент, който можете свободно да използвате.

Въпреки това, в момента Meta AI не е наличен в Европа, в частност България.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: