AI Bulgaria AI Bulgaria

Microsoft представи дългоочакваните компютри с изкуствен интелект

Copilot+
Image: Microsoft

В понеделник, по време на специално събитие, Microsoft представи дългоочакваните компютри с изкуствен интелект (А), наречени „Copilot+ PCs“. Тези преносими и настолни компютри са оборудвани с нова версия на Windows, която включва AI асистента Copilot, вграден в самата структура на операционната система.

Copilot на свой ред ще се захранва от различни AI модели, включително новия GPT-4o, представен миналата седмица от партньора на Microsoft, OpenAI.

Технологичният гигант рекламира своите Copilot+ компютри като „най-бързите и най-интелигентните, които някога са създавали“. Въведена е изцяло нова системна архитектура, която обединява мощта на CPU, GPU и нов високопроизводителен Neural Processing Unit (NPU), посочват от компанията. Според Microsoft, Copilot+ компютрите са до 20 пъти по-мощни и до 100 пъти по-ефективни при изпълнението на задачи с изкуствен интелект в сравнение с обикновените.

Първата гама Copilot+  компютри, чиято цена започва от $999, излиза от водещи производители като Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo и Samsung. Microsoft също ще пусне два нови Copilot+ компютъра под своята марка Surface: Surface Pro и Surface Laptop, а продажбите ще започнат от 18 юни.

Технологичният гигант представи и нова функция, наречена Recall, която главният изпълнителен директор, Сатя Надела, определя като „фотографска памет на Windows компютрите“. Тя работи като запазва локално скрийншоти на вашия екран и ви позволява да търсите в историята на вашите действия. По този начин можете да се връщате назад и да намирате специфична информация от приложения, уебсайтове, документи и др. Функцията организира информацията подобно на човешкия мозък въз основа на отделни връзки и зависимости, твърдят от Microsoft.

Друг инструмент, който Microsoft представи по време на събитието, беше Cocreator. Той дава възможност на потребителите да генерират и обработват AI изображения в реално време.

Copilot+ Cocreator
Cocreator / Image: Microsoft

Компанията дори направи демонстрация, в която Copilot помага на потребителите, докато играят Minecraft.

Copilot ще вижда, чува, говори и помага в реално време

– заяви в X (Twitter) Мустафа Сюлейман, който наскоро пое поста главен изпълнителен директор на Microsoft AI.

Скоро вашият спътник с изкуствен интелект ще започне да живее заедно с вас, независимо дали играете Minecraft или ви помага да се справите с най-трудните предизвикателства в живота.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: