AI Bulgaria AI Bulgaria

Професор от MIT сравнява изкуствения интелет с филма „Don’t Look Up“

изкуствен интелект

Професорът от MIT и изследовател по изкуствен интелект (AI) Макс Тегмарк изрази загриженост от потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху човечеството.

Макс Тегмарк е изтъкнат шведско-американски физик, космолог и изследовател в областта на машинното обучение. Той е професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) и съосновател на Института за бъдещето на живота. През своята научна кариера, Тегмарк е участвал в множество документални филми и е публикувал над двеста технически статии, като в неговата работа се преплитат астрономия, физика и изкуствен интелект.

За съжаление, в момента имам усещането, че живеем във филма „Don’t Look Up“, но за друга значителна заплаха – изкуствения суперинтелект (AGI)

– Макс Тегмарк.

За тези, които не са го гледали, „Don’t Look Up“ е филм на режисьора Адам МакКей, който разказва за екип астрономи, откриващи астероид, който се движи към Земята, и тeхните усилия да предупредят останалата част от човечеството. Но за изненада и разочарование, голяма част от хората не се интересуват. Тегмарк вижда астероида като метафора за риска от изкуствен интелект.

Както във филма на МакКей, човечеството има два избора – да предприеме сериозни действия срещу заплахата или да гледа как видът ни изчезва. За да подкрепи тази теория, Тегмарк се позовава на проучване на Microsoft, показващо присъствие на суперинтелект в големия езиков модел на OpenAI GPT-4, както и от скорошна лекцията на изследователя по дълбоко обучение Йошуа Бенджио.

Бъдещето на AGI

Индустрията като цяло не е постигнала достатъчен напредък в гарантирането на бавно и безопасно развитие на изкуствения интелект. Въпреки финансовият стимул за бързо развитие, много експерти се съгласяват, че трябва да забавим развитието на по-напреднали AI системи, независимо от това дали суперинтелектът е настоящ или още далеч в бъдещето.

Според изследване на Microsoft, половината от изследователите в областта на AI прогнозират вероятност от поне десет процента изкуственият суперинтелект (AGI) да предизвика края на човечеството. Тегмарк счита, че изкуственият интелект е сериозна заплаха, и се нуждаем от подходящи мерки, за да се гарантира съгласуваността между изкуствения суперинтелект (AGI) и човешките ценности и безопасност.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: