AI Bulgaria AI Bulgaria

Nikon, Sony и Canon разработват дигитални подписи за борба срещу дезинформацията и AI

Nikon Sony Canon

През 2024 г. най-големите производители на фотоапарати Nikon, Sony и Canon, които контролират над 90% от пазара на професионална фотография, обявиха, че ще поддържат системата за дигитален подпис C2PA на Инициативата за удостоверяване на съдържанието (CAI). Тази мярка е в отговор на нарастващите опасения относно фалшифицирането на снимки, включително такива, създадени или модифицирани с помощта на изкуствен интелект.

Инициативата за автентичност на съдържанието (Content Authenticity Initiative, CAI) е проект, стартиран през 2019 г. от Adobe, New York Times и Twitter, и има за цел да се бори с фалшивите новини и дезинформацията в интернет чрез създаване на общи правила за проследяване на това къде и как е създадено дигиталното съдържание (като например снимки и видеоклипове). CAI предлага специален софтуер, който позволява проверка на това дали дадено изображение или видеоклип са били променени, като използва сложни математически методи, наречени криптографско хеширане.

CAI разполага и с безплатно уеб приложение, наречено Verify, което позволява на потребителите да проследят хронологично информацията за дадено съдържание с метаданни.

От друга страна, Коалицията за доказване и автентичност на съдържанието (Coalition for Content Provenance and Authenticity, C2PA), основана от Adobe, Arm, BBC, Intel, Microsoft и Truepic през 2021 г., има за задача да формулира отворен, безплатен технически стандарт, който да служи като основа за борбата срещу дезинформацията. Дейността на C2PA е насочена към техническите аспекти на внедряването на стандарт за метаданни за произхода.

Системата за дигитален подпис C2PA е вид технология, която поставя уникален „печат“ върху снимки и видеоклипове. Този „печат“ действа като сертификат за автентичност, който показва дали съдържанието е било променено с помощта на изкуствен интелект или други методи. Дигиталните подписи включват информация като дата, час, местоположение и информация за фотографа. Този „печат“ или дигитален подпис позволява да се провери автентичността на съдържанието и дали то е било променено след създаването му.

Техническа спецификация на C2PA

По същество CAI и C2PA работят в тандем, като C2PA разработва техническите стандарти, а CAI прилага тези стандарти и насърчава тяхното приемане.

Leica бе първата компания, която въведе технология C2PA в модела Leica M11, предоставяйки възможност за проследяване на произхода и гарантиране на автентичността на снимките. От друга страна, Sony обяви плановете си да интегрира системата в моделите a9 III, Alpha 1 и a7S III.

От Canon все още не са направили официално изявление за конкретни модели, но по всяка вероятност в най-близко бъдеще можем да очакваме нови фотоапарати с поддръжка на C2PA. Компанията работи и по програма за управление на изображения, която разграничава снимките, направени от хора, от тези, създадени с изкуствен интелект.

От своя страна Nikon обяви, че планира да интегрира функция за проверка на произхода на изображенията в модела Z9. Функцията е в процес на разработка и обещава да приложи нов метод за запис на хеш стойност, добавен в техническите спецификации на C2PA.

Nikon, Sony и Canon са постигнали консенсус по универсален стандарт за дигитални подписи, който гарантира съвместимост с уеб-базираният инструмент Verify.

Въпреки усилията и планираните разработки, все още има голям брой неизяснени аспекти относно реалната способност на CAI да идентифицира фалшиви изображения. Системата е разработена да разпознава и проверява дигитално подписаните изображения на CAI, но не и да разпознава изкуствено създадени такива. С оглед на факта, че преобладаващата част от снимките в света не съдържа такъв дигитален подпис, очакванията, че системата ще идентифицира всички фалшиви изображения, остават нереалистични.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: