AI Bulgaria AI Bulgaria

Nvidia представи RTX 40 SUPER Series – видеокарти, разработени за AI

Nvidia видеокарти
Image: Nvidia

По време на CES 2024, водещо световно изложение за електроника, което се провежда в Лас Вегас, Nvidia представи новото поколение потребителски видеокарти RTX 40 SUPER Series. Те ще бъдат оптимизирани за работа с модели на изкуствен интелект, които могат да функционират директно на персонални компютри или лаптопи.

Новите модели видеокарти, които технологичният гигант представи, включват RTX 4060 Super, RTX 4070 Ti Super и RTX 4080 Super, като цените им варират от 599 до 999 долара. Въпросните видеокарти са предназначени за работа с приложения за изкуствен интелект. Те разполагат с допълнителни „тензорни ядра“, които са предназначени именно за тази цел.

Чиповете могат да се използват за генериране на изображения чрез Firefly на Adobe или Stable Diffusion от Stability AI, за премахване на фонове във видеочатове и дори за създаване на игри, които използват AI за генериране на диалози (създаването на репликите на героите в дадена видеоигра).

Например, RTX 4080 Super може да генерира AI видео 150% по-бързо от предишния модел. Освен това може да генерира 1024×1024 изображения 1,7 пъти по-бързо в генеративни AI приложения като Stable Diffusion XL.

От друга страна, RTX 4070 Ti Super е оборудван с повече CUDA ядра, а паметта е увеличена до 16 GB в сравнение с RTX 4070. Тази карта е способна да изпълнява локално модели на изкуствен интелект, особено по-големи, благодарение на увеличената си памет.

RTX 4060 Super, въпреки че отстъпва по мощност на другите две, също може да изпълнява AI модели локално.

Ходът на Nvidia идва в период, в който технологичната индустрия търси най-добрия начин за внедряване на генеративен изкуствен интелект, който изисква огромна изчислителна мощ и е изключително скъп за използване в облачни услуги.

Търсенето на корпоративните видеокарти на Nvidia, които струват десетки хиляди долари всяка и често се предлагат в системи от осем, работещи паралелно, доведе до рязък скок в продажбите на Nvidia и до пазарна стойност на компанията от над 1 трилион долара. Сървърните видеокарти, включително H100, станаха необходими за обучението и внедряването на генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI.

Въпреки огромното търсене на корпоративни видеокарти, Nvidia очаква, че през следващата година ще се появят нови приложения за изкуствен интелект, които ще използват увеличената мощност на персоналните видеокарти. Освен това се предполага, че тази година Microsoft ще пусне Windows 12, който вероятно ще включва голям брой приложения с изкуствен интелект, които допълнително биха се възползвали от предимствата на AI чиповете.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: