AI Bulgaria AI Bulgaria

Stability AI представи модел за генериране на изображения в реално време

SDXL Turbo
Image: Stability AI

Stability AI, водеща компания в областта на генеративния изкуствен интелект (AI) с отворен код, наскоро представи най-новия си модел – SDXL Turbo, който генерира на изображения в реално време.

SDXL, съкратено от Stable Diffusion XL, е генеративен AI модел, който преобразува текст в изображения. Той беше представен за първи път през юли тази година.

Използвайки нова техника, наречена Adversarial Diffusion Distillation (ADD), моделът може да генерира изображения бързо и ефективно, използвайки само една стъпка. Можете да си представите този процес като рисуване на картина. Докато по-старите модели рисуват картината на много етапи или „стъпки“ (steps) – добавяйки един слой върху друг, SDXL Turbo може да създаде цялата картина наведнъж. Това драстично ускорява процеса на създаване на изображения и намалява нуждата от голяма изчислителна мощ.

Все пак е важно да отбележим, че настоящата версия на SDXL Turbo има известни ограничения. Изображенията са с фиксирана разделителна способност 512×512 пиксела и моделът не може да визуализира четлив текст. Освен това лицата и човешките фигури не винаги се генерират добре.

Ако искате да изпробвате SDXL Turbo, Stability AI предоставя безплатен достъп до модела на платформата Clipdrop.

В момента, SDXL Turbo е достъпен под лиценз за некомерсиални изследвания, който позволява лична употреба за некомерсиални цели. Теглата и кодът са достъпни в Hugging Face.

За изследователите и ентусиастите, които се интересуват от техническите подробности на моделът, научната статия е достъпна тук.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: