AI Bulgaria AI Bulgaria

Stability представи нов AI асистент за кодиране

StableCode

Лондонската компания за изкуствен интелект с отворен код Stability AI представи StableCode 3B – отворен голям езиков модел (LLM) за генериране на код.

StableCode е обучен на 18 програмни езика, като от Stability AI твърдят, че демонстрира водещи резултати в голям брой контролни тестове. Моделът обхваща популярни езици като Python, Java, JavaScript, Go, Ruby и C++.

AI асистентите за кодиране като Stable Code 3B могат да генерират пълни фрагменти от код, да попълват автоматично редове в реално време и да откриват грешки, бъгове и уязвимости в сигурността.

Интересното при StableCode е, че може да работи офлайн на обикновени лаптопи без графичен процесор, което позволява на разработчиците да кодират, насаме, в реално време, без да е необходима интернет връзка.

StableCode има 2,7 милиарда, като според StabilityAI моделът предлага 60% от производителността на Code Llama 7B от Meta – модел, който е 2,5 пъти по-голям от него. Той е изграден на базата на основополагащия модел Stable LM, който има 3 милиарда параметъра. StableCode поддържа разширена дължина на контекста до 100 000 токена, което позволява на модела да анализира по-сложен код. Освен това разполага с функция, известна като Fill in the Middle (FIM), която позволява попълването на големи липсващи участъци в съществуващ код.

Stable Code 3B е достъпен за некомерсиални и търговски цели с членство в Stability AI, заедно с други основни модели на компанията като SDXL Turbo и Stable Video Diffusion.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: