AI Bulgaria AI Bulgaria

TSMC ще инвестира 65 млрд. долара в изграждането на три суперфабрики за чипове в САЩ

TSMC САЩ
Image: TSMC

Тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), която е най-големият производител на чипове в света, обяви амбициозни планове за разширяване на своето производство в САЩ.

До края на десетилетието компанията ще инвестира над 65 млрд. долара в изграждането на три супермодерни фабрики за производство на полупроводници в Аризона. Те ще произвеждат някои от най-съвременните полупроводникови технологии, включително 4nm, 3nm и евентуално 2nm чипове в бъдеще.

TSMC, описана от New York Times като „най-важната компания в света“, произвежда около 90% от най-модерните и усъвършенствани полупроводникови чипове в света, включително тези, които задвижват най-напредналите AI системи. TSMC произвежда чипове за Nvidia, Apple, AMD и др.

Зависимостта на САЩ от заводите на компанията в Тайван – остров, който Китай не признава за независим, отдавна тревожи правителството на страната. Поради тази причина, администрацията на Байдън ще подкрепи проекта на TSMC с 6,6 млрд. долара финансиране и допълнителни заеми в размер до 5 млрд. долара, съгласно Закона за чиповете и науката, съобщи Министерството на търговията на САЩ.

Полупроводниците – тези миниатюрни чипове, по-малки от върха на пръста ви – захранват всичко, от смартфони до автомобили, сателити и оръжейни системи. Америка изобрети тези чипове, но с течение на времето от производство на близо 40% от световния капацитет стигнахме до близо 10%, и то без да произвеждаме най-модерните чипове, което ни излага на сериозни рискове за икономиката и националната сигурност

– заяви в прессъобщения президентът на САЩ Джо Байдън.

Подновеният ангажимент на TSMC към САЩ и инвестицията им в Аризона са част от една по-мащабна стратегия за производство на полупроводници, която се развива в Америка. Тази инвестиция се осъществява с мощната подкрепа на водещите технологични компании в страната, които се стремят да създават продуктите, на които разчитаме всеки ден.

Миналият месец администрацията на Байдън обяви, че ще предостави финансова подкрепа на Intel в размер на 19,5 млрд. долара, от които 8,5 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и 11 млрд. долара под формата на заеми. Средствата ще допринесат за изпълнението на амбициозните планове на Intel, която възнамерява да инвестира повече от 100 млрд. долара в създаването на фабрики за полупроводници в четири американски щата – Аризона, Охайо, Ню Мексико и Орегон.

Министърът на търговията на САЩ, Джина Реймондо, заяви, че до 2030 г. 20% от съвременните чипове трябва да се произвеждат в САЩ.

Разчитаме на много малък брой заводи в Азия за всички наши най-сложни чипове. Това е неустойчиво и неприемливо. Това е въпрос на икономическа сигурност. Това е въпрос на националната сигурност. И ние ще променим това

– каза тя.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: