AI Bulgaria AI Bulgaria

България и Intel подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на изкуствения интелект

България и Intel
Source: МИР

Споразумението поставя основите на бъдещо двустранно сътрудничество между България и технологичният гигант в сферата на изкуствения интелект (AI).

Документът беше подписан от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералния директор на Intel за Полша Майкъл Джога по време на конференцията на Intel „Умения на бъдещето 2023“ в Гданск, Полша.

Сътрудничеството с Intel и включването на България в мрежата от държави и екосистеми, които работят за развитието на изкуствения интелект и дълбоките технологии, ще позволи по-бързото адаптиране и развитие на бизнеса и хората към новата среда през потенциала на новите технологии. Ще им помогне да развият необходимите умения, за да бъдат конкурентни. Целта на меморандума е да осигури необходимата подготовка и достъп до ключови умения за работа с изкуствения интелект

– заяви министър Стойчева.

Също така, чрез програмите Intel Digital Readiness ще се създадат партньорства между правителството, академичните среди и други заинтересовани страни в индустрията.

Програмите Intel Digital Readiness целят да демократизират достъпа до новите технологии, така че хора да ги използват умело и да могат сами да създават решения за социално значими проблеми

– поясни Джога.

Споразумението между България и Intel предвижда и сътрудничество с Министерството на образованието и науката и други институции по програмата „Изкуствен интелект за младежи“ (Intel AI for Youth). Инициатива, чрез която до момента са обучени над 32 000 ученици на възраст от 13 г. до 19 г. в над 21 държави. В рамките на програмата, Intel ще обучи и сертифицира български учители, а България ще усигури капацитет за управление на проекта чрез местни, публични или частни изпълнителни органи.

Също така, Министерството на иновациите и растежа планира да инвестира около 1,5 млрд. лв. в българския бизнес, през 2024 г. Средствата, които са част от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), ще помогнат за подобряване на бизнес средата в България и за разработване и внедряване на иновации за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

Чрез този ресурс ще се стимулира развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, а това е един от основните ни приоритети. Ще се подкрепят стартиращи компании във всички етапи на развитие – от началната до крайната фаза, както и дейности в областта на дигитализацията

– заяви министър Стойчева по темата.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: