AI Bulgaria AI Bulgaria

Новата мисия на Марк Зукърбърг е да създаде изкуствен общ интелект (AGI)

Зукърбърг

Във видеосъобщение, публикувано в социалните мрежи в четвъртък, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг съобщи за амбициозните планове на компанията да разработи изкуствен общ интелект (Artificial General Intelligence, AGI).

Изкуственият общ интелект е хипотетичен вид изкуствен интелект, който би могъл да извършва всяка интелектуална дейност, която ние, хората, можем да изпълняваме.

Зукърбърг заяви, че „дългосрочната визия на Meta е да изгради общ интелект, да го направи широко достъпен по отговорен начин, така че всеки да може да се възползва от него“.

Стана ясно, че следващото поколение услуги изисква изграждане на пълен общ интелект, изграждане на най-добрите AI асистенти, AI за творци, AI за бизнеса и други, които се нуждаят от напредък във всяка област на AI – от разсъжденията, планирането, кодирането до паметта и други когнитивни способности

– каза основателят на Facebook.

За да постигне това, до края на 2024 г. Meta планира да притежава повече от 340 000 видеокарти H100 от Nvidia, които са предпочитани от индустрията за изграждане на големи езикови модели, като GPT-4 на OpenAI. Ако бъдат включени и другите AI чипове, които Meta притежава, общият брой ще бъде почти 600 000, казва Зукърбърг.

Създадохме капацитет да правим това в мащаб, който може да е по-голям от този на всяка друга отделна компания

– казва той.

Мисля, че много хора не оценяват това.

Цената на графичните процесори Nvidia H100 в момента е средно около 30 000 щатски долара. Въпреки това, поради голямото търсене и ограниченото предлагане, тези графични процесори се продават за над 40 000 щ.д. в платформи като eBay.

При тези цени, ако Meta плати в по-ниския ценови диапазон, разходите само за графичните чипове H100 ще възлязат на приблизително 10 млрд. долара. Все пак е важно да отбележим, че при такива мащабни покупки цените могат да бъдат по-ниски.

Nvidia H100

С тази огромна изчислителна мощ Зукърбърг твърди, че Meta ще продължи да обучава Llama 3 и „вълнуваща пътна карта на бъдещи модели, които също ще обучаваме отговорно и безопасно“.

Llama 3 е модел на генеративен изкуствен интелект, за който някои твърдят, че може да се конкурира или дори да надмине GPT-4 на OpenAI – златния стандарт за моделите на генеративен изкуствен интелект днес. Meta направи предходния модел Llama 2 свободно достъпен и изглежда, че същото ще се случи и с Llama 3.

Image: Meta

Meta също така планира да разшири и обедини двете си големи изследователски групи за изкуствен интелект, наречени FAIR и GenAI, за да ускори работата на компанията, каза Зукърбърг.

FAIR е международна изследователска организация, създадена преди пет години, с лаборатории в Ню Йорк, Париж, Монреал, Тел Авив, Сиатъл, Питсбърг и Лондон. GenAI, от друга страна, е сравнително нова структура в рамките на Meta, която се фокусира върху изследванията на генеративния изкуствен интелект.

По думите му визията на компанията за изкуствения интелект и метавселената на виртуалното пространство са свързани.

Мисля, че до края на десетилетието много хора ще разговарят с изкуствен интелект често през целия ден с помощта на умни очила като тези, които създаваме с Ray Ban Meta.

Новите очила, разработени от Meta и Ray Ban, използват изкуствен интелект и позволяват на потребителите да провеждат разговори, да изпращат съобщения и да заснемат видеоклипове.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: