AI Bulgaria AI Bulgaria

Разширено сътрудничество между Shutterstock и OpenAI

Shutterstock OpenAI
SOURCE Shutterstock, Inc.

Shutterstock, световен лидерв сферата на стоковите изображения, обяви амбициозни планове за разширяване на партньорството си с OpenAI. Целта на тази инициатива е да предостави на OpenAI необходимите изображения за обучение на техните модели, докато от своя страна, Shutterstock ще интегрира и използва технологичните решения на OpenAI, включително генератора на изображения DALL·E

Разширяването на нашето стратегическо партньорство с OpenAI подчертава ангажимента на Shutterstock към технологични иновации в областта на изкуствения интелект. Това ни позиционира безспорно като предпочитан партньор за данни и дистрибуция за водещите играчи в сектора на генеративния AI

– Г-н Пол Хенеси, изпълнителен директор на Shutterstock.

В рамките на следващите шест години, OpenAI ще получи лиценз за достъп до огромната база данни на Shutterstock, включително изобпражения, музика, видео и съпътстващите метаданни.

Иновации в мобилния генеративен AI

Сътрудничеството включва и подпомагане от страна на OpenAI за интегриране на функциите на генеративния AI в мобилни устройства. Това ще се осъществи чрез GIPHY, библиотека за GIF изображения, която Shutterstock наскоро придоби от Meta.

Главният оперативен директор на OpenAI, Брад Лайткап, коментира:

С голямо удоволствие съобщаваме, че разполагаме с лиценз за достъп до богатата библиотека на Shutterstock. Това партньорство не само ще усъвършенства технологичните ни модели за обработка на изображения, но и ще предостави на брандовете, цифровите медии и маркетинговите агенции възможност да откриват нови перспективи в областта на създаването на съдържание. С голямо нетърпение очакваме да демонстрираме възможностите на генеративните AI технологии пред аудиторията на Shutterstock и GIPHY, преосмисляйки визуалния начин на изразяване.

Това партньорство е едно от многото стратегически стъпки, които Shutterstock предприе като един от водещите иноватори, внасящи напредъка на изкуствения интелект в творческата индустрия. По-рано през годината, компанията стартира свой AI генератор на изображения, работещ на базата на DALL·E, който дава възможност на потребителите да създават персонализирани визуални елементи. Също така, Shutterstock беше първата компания, която въведе „Фонд за автори„. Тази инициатива до момента е компенсирала стотици хиляди артисти за ролята на тяхното съдържание в обучението на генеративната технология на компанията, както и за тяхното активно участие в лицензирането на новосъздадени активи.

Правни противоречия в индустрията

Взаимоотношенията между стоковите галерии като Shutterstock и нововъзникващите компании в областта на изкуствения интелект се сблъскват с редица предизвикателства. AI технологиите имат потенциала да създават уникални изображения, което представлява заплаха за бъдещото развитие на стоковата индустрия. Освен това, множество художници и фотографи се чувстват недооценени. Те смятат, че някои от тези AI компании използват творби им без да предлагат адекватно възнаграждение или признание.

По-рано през годината, Getty Images започна правни действия срещу Stability AI. Те обвиняват компанията в незаконно копиране и обработка на авторски защитени материали от Getty Images за обучение на своя изкуствен интелект – Stable Diffusion.

В друго съдебно дело, редица артисти твърдят, че техните творби са били използвани за обучителни цели от Stability AI и Midjourney без тяхното разрешение. Именно поради тази причина, Shutterstock основа „Фонд за автори„.

В контраст със становището на Getty Images, Shutterstock реши да приеме генеративния AI. Това е видно от техните сътрудничества с OpenAI и последващия старт на тяхната платформа за генериране на изображения, базирана на технологията DALL-E 2. Освен това, Shutterstock успя да подпише лицензионни споразумения с водещи компании като Nvidia, Meta и LG . Тези партньорства се фокусират върху разработката на генеративни AI инструменти и модели, включително 3D, изображения и текст.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: