AI Bulgaria AI Bulgaria

Anthropic представи Claude 3, който според компанията превъзхожда GPT-4

Claude 3.5 Sonnet
Source: Anthropic

Американският стартъп за изкуствен интелект Anthropic, който е подкрепен от Google и Amazon, пусна Claude 3 – нова фамилия AI модели.

Серията включва три версии: Opus, Sonnet и Haiku. Според компанията и трите модела „показват подобрени възможности за анализ и прогнозиране, създаване на нюансирано съдържание, генериране на код и разговори на множество езици“, и имат способността да обработват „широк спектър от визуални формати, включително изображения, диаграми и графики“.

Стартъпът посочва, че „разнообразието от модели позволява на потребителите да изберат оптималния баланс между интелигентност, скорост и цена за конкретното приложение“.

Haiku, най-малката версия, е „най-бързият и най-икономичен модел на пазара“, който може да прочете пълен научен доклад с диаграми и графики „за по-малко от три секунди“, твърдят от компанията. Sonnet, моделът от среден клас, е „два пъти по-бърз от Claude 2 и Claude 2.1 и се представя добре при задачи, които изискват бърза реакция, като например извличане на информация или автоматизация на продажби“, посочват от Anthropic.

Най-интересното е, че според компанията най-способният модел, Opus, превъзхожда конкурентните модели GPT-4 на OpenAI и Gemini 1.0 Ultra на Google при различни сравнителни тестове. По думите им моделът „демонстрира почти човешки нива на разбиране и лекота на изпълнение на сложни задачи“.

Source: Anthropic

Opus превъзхожда конкурентите си при повечето от обичайните критерии за оценяване на AI системи, включително експертни знания на ниво бакалавър (MMLU), експертни разсъждения на ниво магистър (GPQA), основни математически показатели (GSM8K) и др.

– споделят от компанията в блог пост.

Подобно на Google Gemini 1.5, от Anthropic също значително разширяват контекстния прозорец на Claude. Той определя количеството информация, което AI моделът може да може да обработва наведнъж. Компанията посочва, че моделите Claude 3 могат да обработват до един 1 милион токена, въпреки че първоначално ще бъдат пуснати с контекстни прозорци от 200 хил.

Освен това от Anthropic посочват, че са постигнали значителен напредък при намаляването на броя отказани заявки от Claude 3. И трите нови модела имат подобрена способност да отговарят на заявки, които са близо до системните лимити.

Source: Anthropic

Новите модели на Anthropic са достъпни на claude.ai, чрез API, както и в Amazon Bedrock и Vertex AI на Google Cloud. За съжаление в момента чатботът (claude.ai) е наличен само в някои региони, като България не е сред тях. Въпреки това, според уебсайта на компанията, API достъпът до моделите е възможен за България.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: