AI Bulgaria AI Bulgaria

Hugging Face представи алтернатива на персонализираните GPT-та на OpenAI

Hugging Chat Assistants

Hugging Face, платформа за изкуствен интелект с отворен код, представи нова услуга, наречена Hugging Chat Assistants. Тя позволява лесно създаване AI асистенти със специфични възможности от потребителите на Hugging Chat, алтернатива на ChatGPT с отворен код.

Hugging Chat Assistants

Подобно на GPT-тата на OpenAI, чат асистентите на Hugging Face са персонализирани версии, но са изградени на базата на различни модели с отворен код, като например Llama 2 на Meta или Mixtral от френския стартъп Mistral.

Това, което отличава чат асистентите на Hugging Face, e именно използването на тези модели. Потребителите могат да ги използват и споделят свободно, без да заплащат, за разлика от абонаментните планове ChatGPT Plus, Team и Enterprise на OpenAI.

Но от друга страна, чатботовете, създадени с GPT-4, имат способности, които надхвърлят тези, които Llama 2 и Mixtral предлагат. GPT-4 е мултимодален, което означава, че освен с текст работи и с изображения, а персонализираните GPT-та на OpenAI имат достъп до интернет, DALL-E 3 и Code Interpreter.

OpenAI GPT store

Въпреки това инициативата на Hugging Face представлява чудесен начин за популяризирането и развитието на отворената екосистема. При това само за няколко дни платформата се е разраснала значително и вече има над 4000 асистенти свободни за използване.

Като цяло инструментите и отворените модели, достъпни на Hugging Face, се използват от широк кръг организации, включително технологични гиганти, лаборатории за изкуствен интелект и университети от цял свят.

През август миналата година компанията набра 235 милиона долара от редица технологични гиганти, включително Salesforce, Google, Amazon, Nvidia, AMD, Intel, IBM и Qualcomm. А в края на декември установи партньорство с Google, което позволява на разработчиците да обучават, настройват и обслужват отворени модели в инфраструктурата на Google Cloud, включително Vertex AI.

Разрастването на Hugging Face в областта на корпоративните решения и оценката ѝ, която вече възлиза на 4,5 млрд. долара, подчертават амбицията на компанията да се превърне в глобален център за AI решения с отворен код.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: