AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI влиза в глобално партньорство с медийния конгломерат на Рупърт Мърдок

OpenAI News Corp
Image: Created with Ideogram

След като миналата седмица сключи партньорство с Reddit, вчера OpenAI обяви, че влиза в „многогодишно глобално сътрудничество“ с News Corp – медийния конгломерат, собственост на милиардера и магнат Рупърт Мърдок.

Като част от сделката, OpenAI ще получи достъп до актуалното и архивирано съдържание на най-големите новинарски и информационни издания на News Corp, включително The Wall Street Journal, Barron’s, MarketWatch, Investor’s Business Daily, FN и New York Post; The Times, The Sunday Times и The Sun; The Australian, news.com.au, The Daily Telegraph, The Courier Mail, The Advertiser и Herald Sun; и други.

Съдържанието ще бъде използвано от OpenAI за предоставяне на резюмета, цитати и връзки в отговор на заявки от потребителите на ChatGPT. Пълните статии обаче няма да бъдат достъпни веднага в платформата на OpenAI, а ще бъдат публикувани със закъснение след първоначалното им публикуване на уебсайтовете на News Corp. Освен това OpenAI ще използва съдържанието на News Corp, за да подобри своите продукти.

Въпреки че финансовите условия на сделката не са оповестени официално, според доклад на Wall Street Journal, който е собственост на News Corp, стойността ѝ може да надхвърли 250 милиона долара за пет години. Това включва както парични средства, така и кредити за използване на технологията на OpenAI.

Главният изпълнителен директор на News Corp, Робърт Томсън, нарече споразумението „историческо постижение“, което ще „установи нови стандарти за надеждност, добродетелност и стойност в дигиталната ера“. От своя страна, съоснователят на OpenAI, Сам Алтман, го определи като „момент на гордост за журналистиката и технологиите“.

Партньорството с News Corp следва поредица от лицензионни сделки, които OpenAI сключи с големи медийни компании и издания, включително The Associated Press, Financial Times, Dotdash Meredith и Axel Springer.

За сметка на това, някои издания като The New York Times и други съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторски права и използване на тяхно съдържание за обучение на AI модели.

По-рано тази седмица холивудската звезда Скарлет Йохансон нападна OpenAI, след като компанията представи нова версия на ChatGPT с глас, който според актрисата „ужасно много прилича на нейния“. В допълнение към този инцидент, миналата седмица двама от най-изтъкнатите учени на компанията подадоха оставка.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: