AI Bulgaria AI Bulgaria

SoftBank се опитва да набере 100 млрд. долара за производство на AI чипове

SoftBank

Масайоши Сон, основателят на SoftBank Group Corp., се опитва да набере до 100 млрд. долара за ново начинание за производство на чипове за изкуствен интелект, което да се конкурира с Nvidia, съобщава Bloomberg.

Според информацията, проектът носи кодовото име „Izanagi“, което произлиза от наименованието на японския бог на сътворението и живота, а също така завършва с инициалите на Artificial General Intelligence (AGI) – термин, който се отнася за изкуствен интелект, способен да изпълнява всяка интелектуална задача, която човек може да изпълни.

Проектът, който се очаква да бъде осъществен съвместно с Arm Holdings Plc – компания за проектиране на чипове, в която SoftBank има дял от 90%. Идеята е да се създаде компания, която да разшири възможностите на Arm и да стане двигател на пазара за AI чипове. Съобщава се, че SoftBank възнамерява да инжектира 30 млрд. долара в проекта, като има вероятност да привлече още 70 млрд. долара от Близкия изток.

Преди броени дни, The Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, също се опитва да събере зашеметяваща сума, между 5 и 7 трилиона долара, за да „увеличи капацитета на световната индустрия за чипове и да разшири възможностите ѝ“.

Въпреки че Алтман води разговори с различни страни, включително SoftBank, за потенциално финансиране, според информацията проектът Izanagi не е свързан с инициативата на Алтман. Ако планът на SoftBank се осъществи, проектът може да се превърне в най-голямата инвестиция в областта на изкуствения интелект.

В момента Nvidia доминира пазара за AI чипове, като миналата седмица дори изпревари Alphabet и стана третата най-ценна компания в САЩ.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: