AI Bulgaria AI Bulgaria

Stable Diffusion SDXL и DreamStudio

Stabile Diffusion SDXL

Stability AI, водещата световна компания в областта на изкуствен интелект с отворен код, обяви пускането на Stabile Diffusion XL (SDXL) – най-новият модел за генериране на изображения, създаден за корпоративни клиенти, стремящи се към фотореализъм.

SDXL е най-новото добавяне към портфейла от модели на Stable Diffusion, предлагани чрез API на Stability, предназначени за корпоративни разработчици. SDXL произвежда по-детайлни изображения и композиции от предшественика си, Stable Diffusion 2.1, и представлява важна стъпка напред в развитието на моделите за генериране на изображения на Stability.

С голямо вълнение обявяваме последната версия на нашата серия от решения за изображения Stable Diffusion. SDXL внася богатство в генерирането на изображения, което е трансформативно за няколко индустрии, включително графичен дизайн и архитектура, с резултати, които се случват пред очите ни

– Том Мейсън, главен технологичен директор на Stability AI.

Основни характеристики на възможностите на Stable Diffusion SDXL

  • Фотореализъм от следващо ниво
  • Подобрена композиция на изображения и генериране на лица
  • Богати визуализации и завладяваща естетика
  • Използване на по-кратки подсказки (prompts) за създаване на описателни изображения
  • По-голяма способност за производство на разбираем текст

Stabile Diffusion SDXL предлага функционалност, която включва не само текст-към-изображение подсказки, но и изображение-към-изображение. Това включва въвеждане на изображение, от което да се получат вариации, възстановяване на липсващи части от изображение (inpainting), както и разширяване на съществуващо изображение (outpainting).

SDXL е ключова съставна част от най-новата версия на приложението за генериране на изображения на Stability AI – DreamStudio, но се използва и в популярни приложения от трети страни като NightCafe Studio. Първите отзиви от бета тестерите са изключително положителни, като в интернет и общностните форуми се публикуват уникални изображения, генерирани с помощта на SDXL.

След пускането на API за SDXL, ще последва и open source версия на SDXL (в момента е в бета версия), която, както всички open source модели на Stability AI, е оптимизирана да бъде достъпна за възможно най-много потребители. Това е силата на отворения код: да се възползва от огромния потенциал на милиони талантливи хора, които може да не притежават ресурсите да обучават модел от висок клас, но имат способността да постигнат нещо изключително с помощта на такъв модел.

Относно Stability AI

Stability AI е водеща световна компания за генериране на изкуствен интелект с отворен код. Тя сътрудничи с партньори от публичния и частния сектор с цел предлагане на инфраструктура от следващо поколение на глобална аудитория. Със седалище в Лондон и разработчици от цял свят, отвореният код на Stability AI предоставя пътека към най-новите изследвания в области като изображения, език, код, аудио и видео материали, 3D съдържание, дизайн, биотехнологии и други научни изследвания.

За повече инструменти използващи изкуствен интелект (AI), препоръчваме да прегледате нашата секция “Инструменти“.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: