AI Bulgaria AI Bulgaria

TikTok вече ще маркира AI съдържание генерирано от DALL-E 3, Copilot и Firefly

TikTok
Image: TikTok

Днес TikTok обяви, че започва автоматично да маркира съдържание, генерирано от платформи за изкуствен интелект (AI), като DALL-E 3 на OpenAI, Copilot на Microsoft и Firefly на Adobe. С други думи, ако даден потребител на TikTok публикува съдържание, създадено с тези инструменти, то автоматично ще получи етикет „Генерирано от изкуствен интелект“.

За да постигне тази цел, TikTok се присъединява към водената от Adobe инициатива The Content Authenticity Initiative (CAI) и става първата платформа за споделяне на видео, която ще поддържа технологията за маркиране на съдържание Content Credentials (C2PA).

Създадена през 2021 г. от Adobe, Arm, BBC, Intel и Microsoft, C2PA е технология и отворен технически стандарт, който позволява проследяването на произхода на дигитални активи. Това става чрез прикачване на метаданни, съдържащи информация за автора, процеса на създаване, направените промени и използваните инструменти.

Използвайки тази технология, TikTok ще може незабавно да разпознава и обозначава съдържание, генерирано от изкуствен интелект. Функцията започва да се разгръща от днес за изображения и видеоклипове, а скоро ще бъде налична и за аудиосъдържание.

Content Credentials (C2PA)
Image: Adobe / TikTok

Като членове на CAI, технологичните гиганти Microsoft и Adobe вече са интегрирали Content Credentials в своите генератори на изображения Bing Image Creator, Designer, Copilot и Firefly. OpenAI, създателят на ChatGPT, също прикрепя метаданни към изображенията, генерирани от DALL-E 3. Компанията заяви, че планира да интегрира технологията и в своя модел за генериране на видео, Sora.

Google също се присъедини към C2PA през февруари и обеща да включи Content Credentials в собствените си продукти и услуги в бъдеще.

Meta от своя страна обяви, че планира да създаде нови инструменти за идентифициране на C2PA метаданни в изображения, качени във Facebook, Instagram и Threads.

Промените за маркиране на AI-генерирано съдържание в TikTok влизат в сила от днес и ще се приложат за всички потребители в световен мащаб през следващите седмици.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: