AI Bulgaria AI Bulgaria

Imagga: Водеща българска компания в сферата на Компютърното Зрение

Imagga

Imagga е българска компания, специализирана в областта на изкуствения интелект (AI) и компютърното зрение (Computer Vision). Основана през 2008 година от Георги Кадрев, Павел Андреев, Крис Георгиев и Ставри Николов, фирмата има седалище в София и офис в Сеул, Южна Корея.

Компанията предлага иновативни технологии за разпознаване и анализ на изображения чрез облачни API-та и on-premise решения, които позволяват създаването на мащабируеми приложения с интензивно използване на изображения. Сред предлаганите функционалности са тагове на изображения, визуално търсене, разпознаване на лица и други.

Imagga е предпочитан избор за повече от 30 000 стартиращи фирми, разработчици и студенти, като услугите на компанията намират приложение в повече от 82 страни по света.

Ние сме посветили нашето време, енергия и креативно мислене на нашата мисия – да предложим най-мощния и прецизен комплект от технологии, които да помогнат на вашия бизнес да извлече стойност от управлението на визуалното съдържание. По-добри вътрешни работни процеси и автоматизация, по-добри възможности за анализ и по-добро потребителско изживяване за вашите клиенти.

– екипа на Imagga.

Imagga предлага широк спектър от продукти и услуги, базирани на напреднали технологии в областта на изкуствения интелект (AI) и компютърното зрение (CV), включително конволюционни невронни мрежи (convolutional neural networks). Ето някои от ключовите им продукти:

 • Маркиране (Tagging): Автоматично задаване на етикети на изображения чрез мощен API за анализ на изображения и откриване.
 • Визуално Търсене (Visual Search): Подобряване на продуктовата откриваемост в приложения чрез мощен API за създаване на визуални търсачки.
 • Разпознаване на Лица (Facial Recognition): Добавяне на функционалност за разпознаване на лица в приложения чрез мощен API за разпознаване на лица.
 • Персонализирано Обучение (Custom Training): Обучение на изкуствения интелект на Imagga да организира снимките на потребителите по-ефективно в персонализирани категории.
 • Категоризация  (Categorization): Автоматично разпределение на изображенията по категории чрез мощен API за бърза класификация на изображения.
 • Нецензурно Съдържание (Not Safe For Work (NSFW)): Автоматичен модератор на съдържание за възрастни, обучен с най-новите технологии за разпознаване на изображения.
 • Отрязване (Cropping): Автоматично създаване на thumbnails чрез мощен API.
 • Цвят (Color): Използване на цветове за придаване на значение на продуктовите снимки чрез мощен API за извличане на цветове.

Компанията обработва над 600 милиона изображения годишно чрез своята облачна платформа (cloud platform), като постига над 90% точност при автоматични тагове (auto-tagging) и категоризация (categorization).

Успешни истории и Клиенти

Imagga се гордее с дълъг списък от доволни клиенти, които са използвали технологиите на компанията за да подобрят своите продукти и услуги. Ето няколко примера:

 • IntelligenceBank – компания, специализирана в управлението на дигитални активи, която значително оптимизира своите бизнес процеси и повиши ефективността си чрез интегрирането на решенията на Imagga.
 • PlantSnap – приложение за разпознаване на растения, което в сътрудничество с Imagga създаде най-голямата в света класификационна система за разпознаване на растения.
 • Swisscom – главен телекомуникационен доставчик в Швейцария, оптимизира своята услуга myCloud, като интегрира технологията на Imagga за автоматизирана организация на изображения.
 • Unsplash – уебсайт за стокова фотография, предлагащ висококачествени изображения със свободен достъп, използва API за автоматично маркиране и категоризиране на Imagga, за да подобри търсенето и да намери по-подходящи изображения, което е довело до значително увеличение на изтеглянията и прегледите.

Съществуват и ред други успешни примери и положителни отзиви от доволни клиенти, за които можете да прочетете на официалния уебсайт на компанията.

Финансов растеж и бъдещи перспективи

От своето създаване през 2008 година, Imagga преминава през няколко важни етапи на растеж, включително:

 • Финансиране: Компанията е привлякла общо 610 000 долара чрез разпределени в три фази на финансиране. Сред инвеститорите са LAUNCHub със инвестиционен капитал от 260 000 долара и частни инвеститори с принос от 90 000 долара. Фирмата също така е получила допълнителна финансова подкрепа от Европейската комисия чрез програмата Хоризонт 2020 и Европейския съвет за иновации.
 • Развитие: Imagga продължава да разширява обхвата на своята дейност с откриването на нов офис в Сеул, Южна Корея, и стартирането на „on-premise“ версия на своята технология през 2017 година, за да отговори на нарастващите изисквания за поверителност от страна на корпоративните клиенти.
 • Успехи: Компанията потвърждава ефективността си, като отбелязва удвояване на обработените изображения – от 300 милиона през 2019 г. до 600 милиона през 2020 г.

В заключение, Imagga се позиционира като лидер не само на българския, но и на световния пазар в областта на компютърното зрение (CV) и изкуствения интелект (AI). Компанията планира да разшири своите технологични решения, като същевременно поддържа фокус върху качеството на своите продукти и услуги.

Последвайте ни в FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: