AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI представя DALL·E 3, ChatGPT вече може да генерира и изображения

DALL·E 3
Image: OpenAI

OpenAI, един от водещите играчи в света на изкуствения интелект, обяви третата версия на своята генеративна AI визуална арт платформа DALL-E.

С история, започваща през януари 2021 г., DALL·E стана пионер в генерирането на изкуство чрез изкуствен интелект. Днес, две години след излизането на първата версия, DALL-E 3 идва с редица подобрения. Както споделиха от OpenAI в туит:

Нашият нов модел за текст-към-изображение, DALL·E 3, може да превръща нюансирани заявки в изключително детайлни и точни изображения. Скоро и в ChatGPT Plus & Enterprise, който може да ви помогне да създадете страхотни заявки и да превърнете вашите идеи в реалност.

DALL-E 3: Основни нововъведения и интеграция с ChatGPT

OpenAI твърди, че DALL·E 3 генерира изображения с по-високо качество, които по-точно отразяват дадените указания – особено при по-дълги заявки. Също така, новата версия се справя по-добре със съдържание, което традиционно е проблемно за AI моделите за генериране на изображения, като текст и човешки ръце.

Един от най-забележителните ъпгрейди на DALL·E 3 е интеграцията му с ChatGPT.  Чрез чатбота, абонатите на премиум плановете на OpenAI – ChatGPT Plus и ChatGPT Enterprise, ще могат да въведат заявка за изображение и да я доработват чрез разговори с чатбота, получавайки резултатите директно в чат приложението.

Също така, ChatGPT може да разшири заявка, която е кратка само няколко думи, като я направи по-описателна, предоставяйки по-детайлна информация към модела DALL·E 3.

Мерки за сигурност и позицията на OpenAI на пазара

OpenAI също така поставя акцент върху сигурността. Новият инструмент притежава механизми за намаляване на алгоритмичните пристрастия и укрепване на сигурността. Например, DALL·E 3 ще отхвърля заявки, които искат изображение в стил на живи артисти или представят обществени фигури. Допълнително, от компанията споделят, че активно си сътрудничат с експерти в областта, за да осигурят точност и безопасност на своите модели, особено в чувствителни сфери като пропаганда и дезинформация.

Проучваме най-добрите методи за помощ на хората да разпознават кога изображение е създадено с помощта на AI. Експериментираме с класификатор за произход – нов вътрешен инструмент, който може да ни помогне да определим дали изображение е генерирано от DALL·E 3. Надяваме се чрез този инструмент да разберем по-добре как могат да бъдат използвани генерираните изображения. Скоро ще споделим повече.

Новата версия на DALL·E идва в момент, когато състезанието в генеративния AI става все по-интензивно. Конкуренти като Midjourney и Stability AI продължават да усъвършенстват своите модели, увеличавайки натиска върху OpenAI.

Следва да се отбележи и, че OpenAI, заедно с други играчи от индустрията, в момента са обект на съдебни процеси за предполагаемо използване на авторски права на артисти за обучение на своите модели за генериране на изображения.

Изображение генерирано на DALL·E 3

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: