AI Bulgaria AI Bulgaria

Как да управляваме личната си информация в Google Bard

Bard данни
Google Bard


След последната актуализация, Google Bard вече може да преглежда всичките ви Google Docs, да намира стари Gmail съобщения и да търси във всеки видеоклип на YouTube. Преди да се залавяте задълбочено с новите разширения на Google чатбота, е добре да разгледате стъпките, с които можете да защитите вашата лична информация (и тези, които не можете).

Bard Google
Image: Google

Google Bard е чатбот, базиран на генеративен изкуствен интелигент, разработен първоначално върху семейството от големи езикови модели (LLM) LaMDA и по-късно на PaLM 2. Чатбота беше представен през март тази година, като директен конкурент на ChatGPT от OpenAI  и Claude 2 на Anthropic.

По подразбиране, Bard съхранява всяко взаимодействие, което имате с чатбота, в продължение на 18 месеца. Освен вашите данни, Bard съхранява приблизителното ви местоположение, IP адреса и всички физически адреси, свързани с вашия Google акаунт. Докато стандартните настройки са активирани, всеки разговор, който водите с Bard, може да бъде избран за преглед от служител на Google и използван за трениране на следващи версии.

Защита на личните данни

Но когато всеки разговор, който водите с Bard, се проследява, регистрира и след това се използва отново за обучение на AI, как можете да му се доверите с вашите лични данни? Ето някои съвети, които ще ви помогнат да защитите вашите данни и да имате определен контрол върху информацията, която предоставяте на Bard.

Когато сте в раздела Bard Activity, можете да спрете автоматичното запазване на вашите данни и също така да изтриете всички предишни взаимодействия.

Чрез „Bard Activity“, предоставяме възможност на потребителите да решат дали техните разговори да бъдат прегледани от човек или не – можете да я активирате или деактивирате по ваш избор

– казва Джак Кравчик, старши продуктов директор в Google, по време на подкаста – Breaking down Bard with Google’s Jack Krawczyk.

След като деактивирате Bard Activity, вашите нови чатове не се предоставят за преглед от служители на Google. Но има и нещо друго: Ако деактивирате Activity, не можете да използвате никое от разширенията на чатбота, свързващи AI инструмента с Gmail, YouTube и Google Docs.

На практика можете да изберете да изтриете взаимодействията с Bard ръчно, но данните може да не бъдат премахнати от сървърите на Google до момент, в който компанията реши да ги изтрие.

Индексирането при търсене

Също така е важно да се отбележи, че всеки разговор с Bard, който искате да споделите с приятели или колеги, може потенциално да бъде индексиран от Google Search. Скорошна публикация на VentureBeat съобщава, че потребителите намират връзки към техните разговори с чатбота в Google search. Това поражда тревоги относно поверителността и сигурността на данните.

За да премахнете всяка споделена връзка към Bard, отидете в Настройки в горния десен ъгъл, изберете “Your public links” и след това натиснете „Remove all links„.

Поверителност на имейли и документи

Това може да ви накара да се чудите: Ако използвам Bard, за да намеря старите си имейли, дали тези разговори остават лични? Може би да, може би не.

С възможността Bard да обобщава и извлича съдържание от вашия Gmail и вашите Google Docs, сме взели сериозни мерки

– категоричен е Кравчик.

Никой друг освен вас няма достъп до вашите имейли или документи в Google Docs.

Относно данните за местоположение, Bard предлага на потребителите опция да споделят своето точно местоположение. Въпреки това, дори и ако откажете споделянето на точно местоположение, Bard все пак ще знае къде сте.

„Данните за местоположение винаги се събират, когато използвате Bard, така че чатбота да може да ви предостави отговор, който е актуален за вашата заявка“, посочва страница за поддръжка на Google. Чатботът използва вашия IP адрес, който може да покаже приблизителното ви местоположение, както и всички лични адреси, записани във вашия Google акаунт.

Може да ви е неудобно от проследяването на местоположението, но компаниите често проследяват IP адресите, за да знаят местоположението на потребителите си. Разбира се, само защото това е честа практика, не означава, че е приемливо за всеки. Имайте това предвид, когато използвате продукти като Bard.

Въпреки че Google не предлага директен начин за отказ от проследяването на местоположението чрез Bard, един метод за маскиране на вашия IP адрес е използването на виртуална частна мрежа (VPN). Тези инструменти са налични както за вашия компютър, така и за мобилното ви устройство.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: