AI Bulgaria AI Bulgaria

Nvidia добавя нови AI модели към безплатното си приложение ChatRTX

ChatRTX
Image: Nvidia

Nvidia актуализира експерименталното си чатбот приложение ChatRTX с допълнителни модели на изкуствен интелект (AI).

Първоначално представено през януари, ChatRTX позволява създаването на персонализирани чатботове с помощта на големи езикови модели (LLM), подобно на персонализираните GPT-та на OpenAI. Основната разлика е, че ChatRTX работи локално на компютри или работни станции, които разполагат с видеокарти NVIDIA RTX.

В допълнение към съществуващите Mistral и Llama, ChatRTX вече включва и моделите Gemma на Google и ChatGLM3 – отворен многоезичен езиков модел. Приложението интегрира и модела CLIP на OpenAI, който позволява търсенето и анализирането на локално запазени снимки и изображения, както и Whisper за гласови заявки.

За да използвате ChatRTX, ви е необходим компютър с операционна система Windows 11, видеокарта от серията Nvidia RTX 30 или 40 с поне 8 GB VRAM, 16 GB системна RAM и най-новите NVIDIA драйвери. Размерът на приложението е около 36 GB и е налично за изтегляне от уебсайта на Nvidia.

Въпреки високите системни изисквания, приложението предлага по-голяма поверителност и по-бърза обработка на данните в сравнение с облачните алтернативи, тъй като работи локално на вашия компютър.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: